Oι Εικαστικές Τέχνες ενεργοποιούν τόσο την φαντασία, όσο και την δημιουργικότητα τω παιδιών-ενηλίκων με αναπηρία, οι οποίοι θεωρούνται από τους πιο σοβαρά διαταραγμένους και ελλειμματικούς τομείς στην ανάπτυξή τους. Η τέχνη λοιπόν, μπορεί να εμπλουτίσει και να βελτιώσει τη ζωή των ατόμων με αναπηρία.
⭐ Βελτιώνει την Ψυχική Υγεία
Η τέχνη αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης, η οποία με τη σειρά της βελτιώνει τη συγκέντρωσή. Αυτό βοηθάει τους ανθρώπους με ειδικές δεξιότητες να παραμένουν πιο εύκολα συγκεντρωμένοι. Αυξάνει επίσης τη σεροτονίνη, η οποία μειώνει τα επίπεδα άγχους μας, δημιουργώντας μια πιο ευχάριστη εμπειρία.
⭐ Παρέχει μια συναισθηματική διέξοδο
Η εξάσκηση των εικαστικών τεχνών ενθαρρύνει τους ανθρώπους αυτούς να εξερευνήσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματα καθώς και τις ιδέες τους με νέους τρόπους. Για όσους δυσκολεύονται να εκφραστούν λεκτικά, η τέχνη δημιουργεί έναν ασφαλή χώρο για να εξερευνήσουν τα συναισθήματά τους.
⭐ Μειώνει τον Πόνο
Για τα άτομα με χρόνιο πόνο, η θεραπεία τέχνης μπορεί να απομακρύνει τη νοητική εστίαση από τη σωματική δυσφορία και να τους επιτρέψει να βρουν μεγαλύτερη χαλάρωση μέσω της δημιουργίας. Η εστίαση στο πρότζεκτ βοηθά τους ανθρώπους να διαχειρίζονται καλύτερα τα επίπεδα άγχους που συχνά μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά από τον χρόνιο πόνο και την αναπηρία.
⭐ Ενεργοποιεί τη μη παραδοσιακή επικοινωνία
Η ενασχόληση με την τέχνη, μπορεί να είναι ευεργετική για άτομα με ειδικές δεξιότητες ως μια μορφή έκφρασης που δεν απαιτεί παραδοσιακές προφορικές ή γραπτές μορφές επικοινωνίας. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι με αυτισμό είναι εξαιρετικοί οπτικοί στοχαστές. Η τέχνη μπορεί να τους ανοίξει πόρτες για να εκφραστούν με τρόπους που μπορεί να είναι πιο άνετοι για αυτούς.
⭐ Χτίζει την Αυτοεκτίμηση
Η ολοκλήρωση ενός έργου τέχνης αφήνει τα άτομα αυτά, με μια αίσθηση ολοκλήρωσης, η οποία είναι πολύτιμη για τη βελτίωση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης τους. Έτσι αισθάνονται ολοκληρωμένοι, αυτό τους παρακινεί να ζήσουν μια εμπλουτισμένη και παραγωγική ζωή.
UserWay® Accessibility Tool
WCAG 2.0 Level AA Accessibility Tool
UserWay® Accessibility Tool
©2024, All rights reserved
|